Hovawartin kasvatusta vuodesta 1988!

Ensimmäinen hovawarttini oli FIN MVA & FIN KVA Hovagårdens Svarta Uski s. 1985. Halusin koiran, jonka kanssa voi harrastaa palveluskoiratoimintaa. Uska saavutti 3 vuotiaana 1988 käyttövalion arvon toisena suomalaisena hovawarttina. Kaksoisvalio siitä tuli 1990, jolloin se sai viimeisen serttinsä.

Kennelnimen Uskihoff’s sain v. 1989


Uska astutettiin ruotsalaisella uroksella POHJ MVA Vitterklippens Falko. Pentueesta jätin itselleni uroksen C.I.B, FIN MVA FIN KVA ,EE MVA V-90, -94, IHF CH Reimin Fabaron. Paro sai käyttövalioarvon 4 vuotiaana ja oli kolmas käyttövalio hovawart Suomessa. Se oli elämäni koira, jollaista tuskin sattuu enää kohdalle. Sen kanssa tuli reissattua pohjoismaita ristiin rastiin sekä kokeissa että näyttelyissä. Ikimuistoisia hetkiä ovat, kun se voitti 1991 hovawarttien päänäyttelyn ja 1992 Oulun kaikkien rotujen näyttelyn Best In Shown.

Vuonna 1990 Uska astutettiin saksalaisella uroksella Goucho v. Schondratal ja siitä oli tarkoitus jättää narttu kasvamaan kotia, mutta Raila (Hayaklause) oli niin sitkeä, että lopulta suostuin luopumaan nartusta ja jätin itselle uroksen Uskihoff’s Heineken (3 x sert, 2 x Rop, 2 x Vsp, LT +233p). Se on isänä kuudelle pentueelle. Tunnetuin tästä pentueesta on Railan Hayaklause kennelin kantanarttu MULTI CH Uskihoff's Haya. Heinekin kanssa en pk-puolta harrastanut, mutta sai se kaksi ykköstulosta alokasluokan tokosta.

Reimin F ja Uskihoff's G-L –pentueiden jälkeen kasvatuksessa pidin lähes päivälleen 10 vuoden tauon. Hovawart meillä oli koko ajan. Heineken kuoli 2005, jolloin hankimme Miia-Marilta Monzahova Beeren.

Bertta oli luonteeltaan ihan uskomattoman upea! Jos olisin saanut itsestä irti , niin sen kanssa olisi voinut päästä pitkällekin. Bertta suoritti BH-kokeen. Se astutettiin MULTI CH Gipstern Fendorilla ja pentuja syntyi 12. Siitä jäi itselle merkkivärinen narttu Uskihoff’s Aya. Toista pentuetta Bertalla ei sitten teetettykään, kun sille puhkesi allergia.

Ayan kanssa en harrastanut pk-puolta, mutta sitäkin aktiivisemmin pelastusetsintää, ei kylläkään käyty suorittamassa mitään kokeita. Aya sai ensimmäiset pentunsa Milahow Gothicin kanssa. Siitä pentueesta sijoitin Blancen. Ayan toinen pentue oli Steinroller Nandolfin kanssa, josta kotona paluumuuttajana on BH Uskihoff’s Carina. B-pentueesta sain jalostukseen Balladen, joka teki pentueen upean Senita Cabarellon kanssa. Upean näyttelymenestyksen lisäksi siinä oli sitä jotain,tulta ja tappuraa, mitä se on myös periyttänyt ainakin kahdelle pojalleen. Tästä pentueesta on hovawarttien IPO-FH maailmanmestari Uskihoff's Demon.

BH JK3, TK1 Uskihoff's Carina "Helmi" tuli meille reilu kaksi vuotiaana, kun sillä oli ongelmia perheen toisen nartun kanssa. Sen kanssa on myös suoritettu pelastusetsinän peruskoe ja tarkoitus olisi mennä myös loppukokeeseen jossain vaiheessa. Koska Helmi on tullut aikuisiällä niin en ole päässyt sitä rakentamaan pennusta asti. Kaikessa sen toiminnassa näkyy tietynlainen epävarmuus ja "ylimielistely", mikä tn. juontaa menneisyydestä, kun on joutunut jatkuvasti puolustamaan olemassa oloaan. Se on meidän koiralauman pomo, mutta omasta mielestään sen pitää tuoda se esille jatkuvasti. Se on hyvin nöyrä työskentelyssään. Olen nyt oppinut tavan, millä saan siitä parhaat puolet irti, joten ehkä sekin on vielä joskus käyttövalio ;)

Nyt minulla on lisäksi oma kasvatti BH Uskihoff's Ninette "Nelly". Se on nykyisen jalostusnarttuni Uskihoff's Farah ensimmäisestä pentueesta. Isänä siinä on FI KVA, FI MVA, S MVA, BH Gipstern Ifender. Se on innokas ja palkkautuu usein pelkästä yhdessä tekemisestä. Se olisi ollut valmis BH-kokeeseen jo vuoden ikäisenä mutta kun kerran säännöt muuttuu niin jätin kokeen tälle vuotta (2019), ei tarvitse nuoren koiran hinkata kahta pitkäveteistä seuraamista. BH:ssa se sitten tekikin tosi hienon tottiksen. Tarkoitus on edetä kokeisiin, mutta nyt keskitytään rauhassa rakentamaan maastoja ja tottista koekuntoon ja tullaan, kun ollaan valmiita.

Vuonna 2012 ostin Juurusjärven kennelistä Brennan, jonka isä on saksalainen Antares vom Vierseitenhof ja emänä menestynyt Hayaklause Grenja. Brennan sijoitin Sannalle Tyrnävälle. Brennan ensimmäinen pentue on SF KVA Nugadogin Gentlemanin kanssa, mistä minulla on kaksi narttua (Uskihoff's Farah ja Fiona) sijoitettuna tulevaisuutta varten. Toisen pentueen Brenna teki (2015) Maaritin tuontiuroksen C.I.B C.I.E FI MVA LV MVA BALTJV-09 LVV-11 LVV-12 , IPO 2, FH 2, JK 2 Asher Sus Armonin kanssa. Valitettavasti Brenna jäi auton alle ja loukkaantui niin pahasti, että jouduttiin lopettamaan.

35 vuotta on vierähtänyt hovawarttien kanssa välillä harrastaen ja välillä vain ollen. Elämän tilanteista riippuen, olen aina harrastanut koirieni kanssa, mutta on vaiheita, jolloin ei ole ollut aikaa/voimia. Aina kodissa on kuitenkin ollut hovawart.


Koirani:

SF KVA & MVA Hovagårdens Svarta Uski

SF KVA, KANS MVA, SF MVA, EE MVA, IHF CH, V. 94

Päänäyttelyvoittaja 1991, Kaikkien rotujen näyttelyn BEST IN SHOW 1992)
Reimin Fabaron

Uskihoff's Heineken 2 x toko alo 1. 3x sertti, 2 x ROP, 1 x VSP

Hoffen-Haus Falanghina (kuoli 3 vuotiaana vatsalaukun kiertymään)

BH Monzahova Beere

Uskihoff's Aya


JK 3, TK 1, BH

pelastusetsinnän peruskoe

Uskihoff's Carina


BH Uskihoff's Ninette (koulutettu homekoiraksi)